Zeneterápia

Zeneterápia

Zeneterápia

Bevezetés

2014. szeptember 24. - H.Mana

  Rengetegen hallgatnak zenét, sokan ismerik a hangszereket, talán a zenei műfajokat is, ám én a zenét, mint gyógymódot szeretném bemutatni. A zenére tehát nem csak időtöltésként tekinthetünk, hanem pedagógiai és pszichológiai szempontból is jelentős hatással bír.

Zeneiskolákban, de általános iskolákban is hallhatjuk, hogy azok a gyerekek, akik énekelnek, vagy bármilyen hangszeren játszanak, könnyebben és eredményesebben tanulnak. Javítja a kreatív gondolkodást, a szómemóriát, a matematikai teljesítményt és növeli az intelligenciaszintet. A zeneiskolák népszerűsége napjainkra hanyatló tendenciát mutat, egyre inkább előtérbe kerülnek a társasági élet színvonaltalanabb elfoglaltságai. Főként a tinédzserek korosztályában, egyre kevesebben töltik délutáni idejüket zenéléssel, gyakorlással.

Ezért szeretném felhívni a figyelmet a korai zenei tanulmányok elkezdésére, valamint a

zene összekovácsoló erejére, mely nem csak egy erre szakosodott iskolában valósulhat meg a fiatalok közt.

Hogy a zenének milyen pszichológiai hatásai vannak, arról nem sokat tudunk. Rádióban, televízióban sem erre hívják fel az ember figyelmét, pedig ha már mindenhol különböző dalokat, vagy éppen ellenkezőleg, egyre hasonlóbbakat zúdítanak ránk –mivel a média, sajnos már nem mozog kellőképpen színes zenei palettán - nem árt tudnunk, hogy ezek milyen hatással vannak lelkünkre, gondolatainkra, érzelmeinkre.

Összeszedtem pár gyakran felmerülő kérdést a zeneterápia kapcsán.

„Mi az oka annak, hogy ha zenélünk, utána energikusabbnak érezzük magunkat?”

„Milyen kritériuma van annak, hogy egy zenére azt mondhassuk: gyógyító zene?”

„Használhatóak -e hangterápiás eszközök a szépségiparban?”

„Másképpen kell-e hallgatnunk a zenét, ha azt várjuk, hogy pozitív hatása legyen testi-lelki állapotunkra?”

„Önmagunk gyógyítására használhatunk-e hangterápiás eszközöket, hangszereket?”

„Miért érezzük egyiktől szomorúbbnak, másiktól jókedvűnek magunkat?”

  A zene gyógyító erejének igen széleskörű az alkalmazási területe. Érdekes pedig, hogy olyan általánosabb helyen is találkozhatunk vele, mint például a fogászaton. Gyógypedagógiában, pszichiátriában, geriátriában, mentálhigiénés prevencióban, szülészeten, rehabilitációban is egyaránt használatos. Összességében elmondható, hogy lelki eredetű betegségekre alkalmazzák.

Blogom témája tehát, hogy pontosan melyek ezek, és milyen módon lehet rajtuk segíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hmanazeneterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr366728103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása